vrijdag 7 juni 2013

CULTUUR SNUIVEN IN AMSTERDAM

Gisteren was het een heerlijke zonnige dag en tijd voor een dagje uit. Amsterdam hadden we op de planning staan. Om alle files te vermijden zijn we om 10.00 uur samen met onze jongste zoon vertrokken, eerst richting Breda om onze oudste zoon op te halen. Vandaar via Utrecht naar Amsterdam Arena. Hier hebben we in de parkeergarage (P+R) onze auto neergezet en na ons inrijticket omgewisseld te hebben voor 4 kaartjes voor het openbaar vervoer hebben we onze weg vervolgd. Met de Metro richting Waterlooplein en vandaar te voet verder naar Rembrandtplein. Aldaar aangekomen was het inmiddels lunchtijd en hebben op een terrasje genoten van een lekkere clubsandwich (en heel slecht) met frites.
Zicht vanaf het terras op het Rembrandtplein, Manlief zit hier tegenover mij.
Vorig jaar zijn we hier ook geweest en hebben toen een groot gedeelte van het centrum bekeken. Voor onze jongens was het de eerste keer dat zij Amsterdam bezochten. In de periode dat we nog kinderloos waren was Amsterdam een door ons veel bezochte plaats, maar met kleine kinderen vonden we dat niet meer zo ideaal.
Sinds vorig jaar is deze stad bij ons  weer in trek en niet alleen bij ons maar ook onze jongens kunnen er van genieten.

Zo zag het er vorig jaar uit:

 Oudste zoon, jongste zoon en manlief...
Vorig jaar hebben we toen spontaan een rondvaart gedaan, om de stad van een andere kant te bekijken namelijk vanaf het water. Hier nog wat foto's daarvan (helaas gemaakt met i-phone)


Gisteren wilden we eens wat anders en hadden het Rijksmuseum op onze verlanglijst staan. Dus na onze lunch zijn we vanaf het Rembrandtplein te voet naar het Museumplein vertrokken. Via o.a. Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht arriveerden we bij het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum Amsterdam - (foto van Internet)
Binnen mochten we zowaar foto's maken, zolang het maar zonder flits gebeurde. We hebben in de paar uren dat we hier hebben rond gekeken, lang niet alles gezien dus een tweede bezoek zit er zeker nog een keer in. Maar wat we hebben gezien was allemaal even indrukwekkend. En het waren zeker niet allemaal schilderijen...
 
Religieuze beelden
Dit vond ik bijzonder, een miniatuur reliëf  van de kruisiging. Het was niet veel groter dan een golfbal, maar tot in de kleinste details uitgewerkt (ongeveer uit 1400, als ik het goed heb onthouden)

Hier sta ik bij de vitrine waar het reliëf in stond. Om een idee te krijgen hoe klein het is.


In het Aziatisch paviljoen zijn ook mooie beelden te zien uit o.a. China, Japan, India en Indonesië
Deze 2 tempelwachters waren ook imposant, groter dan een forse kerel..


Waar ikzelf van onder de indruk was, is een groep stenen beeldjes uit de periode 650 -750, die nog zo mooi intact is. Het zijn ruiters op paarden en kamelen in mooie natuurlijke kleuren.

Van de vitrine met kleurrijke kimono's werd ik helemaal vrolijk

In een volgend gedeelte op de begane grond was de wapenkamer. De wapens waren bijzonder om te zien, veel, groot, mooi bewerkt en ongelooflijk dat het ook echt gebruikt is allemaalHarnassen,
Je zou het maar moeten dragen, niet alleen qua bewegingsvrijheid, maar ook vanwege het gewicht

De scheepsmodellen en doorsnede's hiervan allemaal even gedetailleerd en bijzonder. We raakten niet uitgekeken.....

Dwarsdoorsnede van een galjoenTussendoor moesten we even onze dorst lessen in het restaurant van het museum. Ook al zo leuk ..... De dames van de bediening hadden niet alleen dezelfde dresscode, maar ook het haar moest hetzelfde zitten, een knotje bovenop het hoofd (helaas geen foto van gemaakt...)
Daarna weer verder en natuurlijk moesten we de grote meesters der schilderkunst gaan bekijken met als klapstuk de Nachtwacht.

Dat Rembrandt een groot schilder was kan je goed zien zodra je schilderijen van anderen bekijkt. Hoe knap geschilderd ook er is er geen een die zo meesterlijk bepaald lichtinval op het doek heeft gekregen als hij. 


Ook zijn etsen zijn meesterlijk. De twee onderstaande portretten zijn zo adembenemend mooi, vooral omdat ze ook maar heel klein zijn (zie 3de foto met lijst daarin staan zij onder elkaar)

Onze jongens waren ook erg geïnteresseerd in alles wat er te zien was.


Niet alleen alles wat er tentoongesteld staat is mooi om te zien, maar ook het gebouw zelf is de moeite
waard. Met o.a. het imposante trappenhuis en de glas-in-lood ramen (of is het gebrandschilderd)
Ook de vleugel waar een stukje over Batavia (het huidige Jakarta) te zien was in de tijd van de regenten mocht natuurlijk niet overgeslagen worden.

 

Javaanse hoffunctionarissen
En als laatste hebben we op verzoek van onze jongste zoon de slag bij Waterloo bekeken. Ook al zo'n groot schilderij waar heel veel op te zien is. Hier was het natuurlijk ook weer erg druk. 
Helaas reflecteerden de spots heel erg op het schilderij om dit duidelijk op de foto te krijgen. 
Maar aan alles komt een eind en hoewel we nog lang niet alles hadden bekeken sluitingstijd naderde. Het museum verlieten we aan de andere kant dan waar we naar binnen zijn gegaan, maar van deze kant is het museum ook indrukwekkend om te zien.
Het was nog steeds lekker warm en zonnig. Bij de vijver zaten mensen met de voeten in het water en kleine kinderen waren er zelfs aan het zwemmen.

Ook moesten de jongens even nog wat plaatjes schieten en werden pa en ma bevolen om te poseren. "Als jullie nou even daar gaan staan...."
Hierna waren we te moe om het hele eind naar Waterloo plein terug te wandelen, dus namen we de tram naar Centraal Station en vandaar met de metro terug naar de Arena. Daar aangekomen  waren we aangenaam verrast, dat het parkeren en voor 4 personen onbeperkt gebruik van openbaar vervoer ons maar 8 euro kostte. Leuk dagje uit en ook de jongens hadden het naar hun zin gehad. Onze jongste zei:" Nu hebben we voor de 2de keer Amsterdam gezien en totaal wat anders dan de vorige keer, dat is leuk", zo'n opmerking maakt me intens gelukkig. 's Avonds bij de oudste zoon thuis hebben we lekker eten laten komen en hebben we nog even nagenoten van dit succesvolle dagje uit. 

Groeten,
 Marian

3 opmerkingen:

 1. Leuke trip hebben jullie gehad...fijn dat je jongens het ook geweldig vonden..
  Ik ben ook al meerdere keren in A'dam geweest, maar nog nooit in het museum...slecht van mij eigenlijk ..maar ja, er is zoveel te zien in Amsterdam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldig dag hebben jullie gehad! En hoewel niet alles, toch veel gezien in het museum.
  En leuk dat jullie jongens ook zoveel interesse hebben dat je het als gezin samen kunt beleven!
  Ik wens jullie een heel mooi en zonnig weekend!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo te zien een echte geslaagde dag, voor iedereen! Leuk dat we even mochten meekijken in het Rijksmuseum (staat bij ons nog op het to-do-lijstje). Amsterdam blijft leuk om te bezichtigen. Inderdaad, steeds wat anders, je krijgt het ook niet in één dag te zien! Wat is Nederland toch een leuk land, toch?
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen